Πότε Αρχίζει να Γερνάει ο Εγκέφαλός μας;

Η γήρανση του εγκεφάλου δεν αποτελεί μυστήριο, αλλά μια διαδικασία που ξεκινά νωρίς στη ζωή μας. Αμέσως μετά τα 20, ο εγκέφαλος μας αρχίζει να αλλάζει, αν και οι πρώτες μεταβολές είναι συχνά ανεπαίσθητες. Οι νευροψυχολογικές εξετάσεις καταδεικνύουν πως ήδη από τη νεαρή ενηλικίωση παρατηρείται μια μικρή, αλλά σταδιακή μείωση του δυναμικού της γνωστικής μας λειτουργίας. Μετά τα 30, οι αλλαγές γίνονται πιο εμφανείς και μετά τα 50 πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυξημένες «διακοπές» στη μνήμη.

Η Διαδικασία της Γήρανσης

Ερευνητές καταγράφουν με ακρίβεια τις αλλαγές στο μυαλό μας και διαπιστώνουν ότι ο ρυθμός γήρανσης του εγκεφάλου σχετίζεται στενά με τον τρόπο που γερνάμε και σε άλλα σωματικά συστήματα. Σε μια καινοτόμο μελέτη, νεαροί ενήλικες ηλικίας 26 έως 38 ετών που γερνούσαν γρηγορότερα σε όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας ήδη από την ηλικία των 38.

Η Επίδραση της Σωματικής Άσκησης και της Καρδιαγγειακής Υγείας

Αποδεικνύεται ότι τα όσα ωφελούν την καρδιά ωφελούν και τον εγκέφαλο. Νεότεροι ενήλικες που ενσωματώνουν στη ζωή τους τακτική σωματική άσκηση και διατηρούν υψηλή καρδιαγγειακή υγεία, διατηρούν και μια πιο ισχυρή γνωστική λειτουργία στη μεσηλικία. Η άσκηση λειτουργεί όχι μόνο ως καταλύτης για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά βελτιώνει και τη διάθεση, τον ύπνο και συνολικά την ποιότητα ζωής. Αν ενεργείτε ήδη στα 20 και 30, θέτετε τις βάσεις για μια πιο υγιή μελλοντική εγκεφαλική λειτουργία.

Ο Ρόλος της Τηλεόρασης στη Γνωστική Λειτουργία

Οι συνήθειες μας στην καθημερινότητα επηρεάζουν άμεσα την υγεία του εγκεφάλου μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα 20 και 30 έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και ψυχικής ευελιξίας 25 χρόνια αργότερα. Αντίθετα, όσοι περιορίζουν τον χρόνο προβολής τηλεόρασης διατηρούν πιο ομαλή γνωστική λειτουργία, γεγονός που αποδεικνύει πως ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

 Συμβουλές για τη Διατήρηση της Υγείας του Εγκεφάλου

Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εγκέφαλος μας αρχίζει να γερνάει ήδη από τη νεαρή ενηλικίωση και ότι οι μεταβολές αυτές είναι διαβίαια με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας δράση νωρίς – μέσω της σωματικής άσκησης και της περιορισμένης έκθεσης σε παθητικές δραστηριότητες όπως η παρατεταμένη τηλεόραση – μπορούμε να αντιστρέψουμε ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε την πρόοδο της γνωστικής μας φθοράς.

Ενεργοποιήστε το σώμα και το μυαλό σας ήδη από τα 20! Επιλέξτε δραστηριότητες που ενισχύουν την καρδιαγγειακή σας υγεία και περιορίστε τις παθητικές συνήθειες. Κάθε επιλογή που κάνετε έχει σημασία και συμβάλλει στη διατήρηση ενός ενεργού, ευκίνητου και υγιούς εγκεφάλου για τα επόμενα χρόνια της ζωής σας.

Συντάκτρια  Δέσποινα Μπλάτζα – https://morfeszois.com/

Μοιράσου αυτό το άρθρο!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή